♥ Jejari Si KidaL♥

PENGEDAR SHAKLEE SELANGOR COD ( KG SIJANGKANG, TELOK PANGLIMA GARANG) 0192785383 / YANA PENGHANTARAN POS LAJU KE SELURUH MALAYSIA.

Tinggalkan Jejak anda Di sini :)

Kawat cam di leyyannakhai.blogspot

My Follower

CARI GALI LAGI


kata nabi saw: “siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.” ‘sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat.


Wednesday, June 26, 2013

Rezeki berkat penentu kebahagiaan hidup di dunia, akhirat

Assalammualaikum..

harini ustazah nak bertaaruf sikit...hehee.. ok selamat tengahari sume sume cikebung cikebung.. bhaha..
korang penha x terfikir kekadang.. gaji banyak puloh² ribu tp masih lagi korang rase xcukup..nak beli tu xckup..klaw beli ni nnt nk beli make up xcukup.. hurm.. penah fikir x kenapa? sedikit sebanyak ini jawapannya :-


Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah SWT kepadanya. Maka takutlah kepada Allah SWT dan berusahalah dengan baik; dan lambatnya datang sesuatu rezeki itu janganlah menjadi pendorong kepada kamu untuk melakukan usaha mencari rezeki berbentuk maksiat kerana sesungguhnya rezeki Allah SWT tidak akan dapat diperoleh melainkan dengan cara ketaatan.” (Riwayat Ibn Majah dan al- Tabrani) 
  • Islam titik berat pencarian rezeki 

Islam amat menitikberatkan masalah pencarian rezeki oleh manusia di mana setiap makhluk Allah itu telah ditentukan rezekinya masing-masing sejak berada dalam perut ibunya lagi. Antara bahaya kemiskinan itu ia boleh membuatkan seseorang itu melakukan apa saja. 


Contohnya seorang perempuan akan sanggup menggadaikan sesuatu yang amat berharga pada dirinya kerana inginkan sedikit perbelanjaan untuk keperluan harian, walaupun secara terpaksa dan sedar perbuatan itu adalah terkutuk tetapi keadaan yang tertekan memaksa ia melakukannya. 

Mencari rezeki yang halal adalah kewajipan setiap Mukmin. Oleh itu Islam amat menuntut supaya umatnya banyak bersabar dan jangan mudah berputus asa, tetapi hendaklah berusaha bersungguh-sungguh, berdoa serta bertawakal kepada Allah. Rahmat Allah SWT sangat luas dan Dia tidak akan mensia-siakan doa dan usaha hamba-Nya. 

Sesungguhnya kemiskinan dan kesempitan hidup adalah ujian daripada Allah SWT namun, perlu direnungkan juga bahawa pendapatan (rezeki) yang sedikit serta mencukupi keperluan hidup di dunia adalah lebih baik daripada pendapatan (rezeki) banyak tetapi melalaikan. 

  • Keberkatan rezeki 
Di sinilah pentingnya keberkatan rezeki yang bakal menentukan kebahagiaan hidup manusia di dunia dan akhirat. 

Daripada Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya apabila orang kafir mengerjakan kebajikan di dunia dia diberi upah dengan amalnya itu berupa rezeki di dunia. Sedangkan orang Mukmin, pahala kebajikannya disimpan Allah Taala untuknya di akhirat kelak serta diberinya rezeki di dunia berhubung dengan taatnya.” (Riwayat Muslim)


*walau sedikit manapon gaji kita.. wang yg kita ada..jika puncanya dari sudut yg halal dan kita bersyukur walau hanya memperolehi sepuluh ringgit untuk seminggu or sebulan, ianya mampu memberikan kita erti sebenar kehidupan dan kebahagiaan. ingt kawan².. wang bukan segalanya dalam hidup kita. jgn jadikan diri kita sbg hamba DUIT. bersyukur dgn rezeki yg ALLAH berikan..nescaya ada ganjarannya.. sekian.Wassalam.


love-
yana khai

Q test 

Money vs love? Who will Win?
Post a Comment

PORTABLE WATER FILTER UTK KEGUNAAN SEHINGGA SETAHUN.

PORTABLE WATER FILTER UTK KEGUNAAN SEHINGGA SETAHUN.
Bendasing tersembunyi pada air bersih??? Putarkan paip rumah anda. Lihat air yg keluar. Mungkin airnya nampak bersih tapi setakat mana ia selamat untuk di minum??

EYE TREATMENT PENAWAR SI MATA PANDA

EYE TREATMENT PENAWAR SI MATA PANDA
KEMBALIKAN KESEGARAN MATA ANDA. RAWATAN MATA SERENDAH RM53.00

HOT PRODUCT!!!

HOT PRODUCT!!!
INGIN KAN TUMIT KAKI YANG MENAWAN? SERENDAH RM27.00 ANDA MAMPU MENDAPATKAN KAKI YG LICIN DAN CANTIK.

B Complex for Me n i love it

B Complex for Me n i love it
• Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, • Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, • Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spinal, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.

Popular Posts