Skip to main content

KEPENTINGAN 3 BULAN PERTAMA KEHAMILAN


pentingnya 3 bulan pertama hamil

Semua waktu masa hamil adalah waktu waktu yang penting, tetapi sila ambil perhatian bahawa 3 bulan pertama anda adalah amat penting anda jaga sebaiknya.

Ini tempoh janin terbentuk dan lengkap dengan organ organ dan anggotanya. Tempoh lain hanya pembesarannya.
Pertama jantungnya, dimana ultrasound dapat mengesannya dalam masa 6 minggu!
Apa yang anda perlu lakukan jaga janin ini sebaiknya. Kerana pada ketika ini kebanyakan ibu sedang mengalami alahan ( mabuk mabuk, morning sickness).

Pastikan anda buat tindakan untuk mencegah keguguran. Kerana keguguran boleh berlaku waktu ini. Lebihkan rehat, tidur mencukupi jauhkan stress, elakkan perjalanan jauh dan perjalnan yang panjang. Kurangkan pendedahan terhadap penyakit berjankit, suhu panas, pencemaran udara, racun sembur, bahan kimia, x-ray, dan ubatan yang merbahaya buat kandungan anda.

Anda juga perlu ambil tahu apa yang bayi anda perlu bagi mengelakan kecacatan. Displinkan diri untuk makan acid folic, iron dan vitamin yang doktor bekalkan. Banyak makan nasi , roti, asparagus, jus oren.kekacang dan sayuran yang kaya dengan asid folic. Minum susu, yang ada segala zat di situ.

Jangan cuba gugurkan bayi, kerana gagal gugurkan bayi anda akan lahir cacat! Jangan makan ubat seperti tranquilizer atau ubat kanser tanpa nasihat doktor.

Anda perlu ambil susu dan soya, makan buah buahan segar seperti prun atau tembikai. teritama ibu yang hadapi maslaah buang air besar, sangat baik untuk melawaskan pembungan air besar. Makan dengan sedikit dan sekerap mungkin. Ambil multivitamin jika perlu.

Emm... apa yang saya tulis di bawah ini mungkin anda boleh baca dan ikut jika anda rasa perlu. (tak rasmi, orang tua tua kata) tak ikut pun takpe.. ikut suka.

Makanan yang mungkin perlu di elakkan waktu ini:

1. makan nanas pada awal kehamilan boleh sebabkan keguguran - sebab tajam
2. Makan tapai juga boleh sebabkan keguguran- sebab panas.
3. sayuran melarat atas tanah seperti pegaga, pucuk labu - boleh menyebabkan uri melekat
4. jangan makan ulam berbau seperti petai, jering dan sewaktu dengannya.- nanti masa melahirkan faraj dan ketuban berbau makan tersebut- Ni memang betul..
5. Jangan minum ais, atau elakannya nanti nak bersalina melemahkan badan.
6. jangan jalan jauh, jika anda rahim lemah, akan menyebabkan keguguran.

Benda benda lain yang anda boleh buat di akhir kehamilan.
1. banyak berjalan , mudahbersalin
2. minum air kelapa- elakakn kerak di kepala bayi
3. Pergi hadiri kelas persediaan bersalin supaya anda tak panik dan tahu apa bakal berlaku- terutama ibu yang pertama kali melahirkan.
4. Rajin baca dan ambil tahu tentang kehamilan dan kelahiran supaya anda tahu dan faham mengenainya dan apa yang bakal anda lalui nanti

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com