Skip to main content

CARA MENDAFTAR (TAWAS) -Tabung Warisan Anak SelangorSalah satu keistimewaan bila korang lahir di negeri Selangor ialah adanya TAWAS. Bagi korang yang tak tahu lagi apa itu TAWAS nanti aku terangkan apa itu Tawas dan cara nak daftar TAWAS.
Cara Daftar Tawas
Hadiah untuk anak kelahiran negeri Selangor

Apa Itu TAWAS
Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) adalah sebuah program yang dikendalikan oleh yayasan warisan anak Selangor dimana mereka akan mendaftarkan anak anak yang berumur tidak melebihi 3 tahun bermula dari 9 Julai 2011.
Faedah Mendaftar TAWAS
Kerajaan Negeri Selangor akan menghadiahkan tabung simpanan sebanyak RM100.00 bagi setiap pendaftaran TAWAS yang berjaya. Pada usia 18 tahun, anak anak ini berpeluang menerima RM 1500 seorang hasil daripada pelaburan TAWAS.
Syarat-syarat Permohonan TAWAS
Syarat 1
Permohonan adalah terbuka kepada Anak Selangor yang bermaksud rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor yang memenuhi kriteria seperti berikut:
1. Warganegara Malaysia, DAN Lahir di negeri Selangor atau luar negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
2. Ibu atau Bapa lahir di negeri Selangor, ATAU Ibu atau Bapa lahir di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1hb Februari 1974.
Syarat 2
Permohonan adalah terbuka kepada ‘Anak yang dilahirkan di Selangor’ yang memenuhi kriteria seperti berikut:
1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
3. Ibu dan bapa bukan kelahiran Selangor tetapi telah menetap di Negeri Selangor minimum 5 tahun. ATAU Cop pengesahan Taraf mastautin
Syarat 3
1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di luar Negeri Selangor, daerah negeri lain yang bersempadan dengan negeri Selangor iaitu (Negeri Sembilan, Perak, Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur dan Pahang) yang sama dengan ibu atau bapa mulai 1hb Januari 2008.
3. **Ibu atau Bapa yang lahir di daerah negeri lain yang bersempadan dengan Selangor ( Negeri Sembilan, Perak, Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur dan Pahang )
**Ini merujuk kepada Ibu dan Bapa adalah pemastautin tetap di negeri Selangor yang bersempadan dengan daerah negeri kelahiran ( Negeri Sembilan, Perak, Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur dan Pahang ) dan perlu mendapatkan cop pengesahan mastautin hanya daripada Ketua Kampung, Penghulu dan Pengerusi Taman Perumahan Sahaja.
Dokumen Yang Diperlukan
Bawa salinan dan dokumen asal :
1. Sijil lahir anak ATAU
2. Mykid anak
3. Mykad Ibu
4. Mykad Ayah
5. Mykad Penjaga ( Jika perlu )
6. Surat perakuan anak angkat ( Jika perlu )
Dimana Boleh Mendaftar TAWAS
1. Pejabat ADUN
2. Pejabat Daerah
3. Penghulu / Ketua Kampung
4. Pihak Berkuasa Tempatan
5. Yayasan Warisan Anak Selangor
6. Online di www.tawas.org.my
Dimana Nak Dapatkan Cop Pengesahan Mastautin
1. Senator
2. Ahli Parlimen
3. Adun
4. Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan di kawasan tempat tinggal
5. Penghulu
6. Ketua Kampung
7. Pengerusi Taman Perumahan
Jika anda sudah mendaftar anda akan memperolehi penyata simpanan TAWAS dan juga Kad Simanja.
Bagi korang yang mendaftar secara online boleh ke http://www.tawas.org.my/
ATAU
Datang ke pejabat TAWAS di
Yayasan Warisan Anak Selangor
A1-11-2 & A1-11-3
Jalan Multimedia 7/AH,
Park City,
I-City,
40000 Shah Alam
Selangor

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti NurhalizaCARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.
LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com