♥ Jejari Si KidaL♥

PENGEDAR SHAKLEE SELANGOR COD ( KG SIJANGKANG, TELOK PANGLIMA GARANG) 0192785383 / YANA PENGHANTARAN POS LAJU KE SELURUH MALAYSIA.

Tinggalkan Jejak anda Di sini :)

Kawat cam di leyyannakhai.blogspot

My Follower

CARI GALI LAGI


kata nabi saw: “siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.” ‘sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat.






Wednesday, July 29, 2015

JEJARI SI KIDAL BERHABUK

Assalammualaikum . ..

Sekian lama xhapdet blog budak kidal ni..☝ almaklumla.. lepas bersalin mcm2 pancaroba kenangan terindah yg perlu di lalui..bkn alasan tp br nk sesuaikan dgn keadaan baru dgn org baru.. btw sy dh selamat melahirkan seorang puteri sulung bernama NorZahirah pd 15.4.2015 seberat 2.7kg pd 10.15mlm (czer)..hehehehe. ramai tnye nape czer sedangkan dh bertarung nyawa selama 10jam contraction .. Allah je taw.. hehehe . Jln xbkk 4cm je dekat 10jam.. so bile doktor decide czer sbb jantung baby dh lemah.. i ols redha je demi nyawa si kecil.. huhu.. maka lahirnya beliau dibumi bertuah ini beribukan daku yg comel . ..ekekeeke..

DALAM PANTANG👶
So nk bgtw skrg dh masuk 3 bulan lebih ak besarkan zahirah.. mcm2 dugaan ms dlm pantang ..actually   bkn ak sorg je alami..sume ibu dseluruh pelusuk dunia alaminya.. ank menangis tgh mlm.. ank meragam alahai smpai ke pg xtido..mak bapak jd zombie..mmg normal.. ekekekek.. so memule ak mmg agk stress sbb ank sulung..i ols xtw cmne nk handle.. wakkakaa. Ank ngis je bg kakak ak pgg..xpon abg ipo ak pgg.. ak mmg teda taw.. bhhahaa..

LEPAS PANTANG👧
skrg dh adapt skit dgn situasi n zahirah  pon dh behave skit.. cme lom suke g tmpt2 terbuka ramai org..msti die ngamok .. huhuhu.. so kene biasakan diri la lame2 nnt she will be fine.. hope so.. huhu...

JAGA ANAK SORG2🙇
Ak lak tinggl kt umah sewa lepas ank ak 2bulan.. nk d jadikan cite jiran ak ad mind problem..hahaha... ms minggu kedua ak kt sane.. ank ak ni jenis tuan puteri..xmo panas.. nk selese tahap 200%.. so ms tu ank ak kepanasan agknye.. nangis la die.. tetibe jiran ak ni kuat kan radio sekuat2nye..gua lek je.. tetibe ptg tu ms laki ak jg ank ak n ak msk utk bukak pose.. ank ak ngis..ak kt dapo dgr org hempas2 pintu bagai nk rak.. ak lak jenis gelabah berok.. terus ak lari g bilik tgk ank ak n ambik terus susukan smbil sk ngis2 skali.. takot pnye   psl.. terus ak merayu sudughu sudughu kt laki ak yg ak xmo duk situ.keselamatan ank ak xterjamin kt situ.. so kami decide utk balik klang.. tp ak ngn ank ak je.. laki ak kje.. pjj.. ehehehe.. demi anak yg tercinta..

Tu la kisahnye.. smpai skrg ni.. so xtw g bile nk balik jb.. ak decide..dpt umah br kt tmpt lain br ak balik jb.. huhu...takut weh..d buatnye time laki ak g kje die buat gile g pecahkan umah ak..nauzubillahiminzalik... troma ak.. tu la sbb ak xhapdet blog ni.. so pd customer yg tnye nape blog xhapdet.. ni la sbb nye.. bsns still berjalan seperti biasa... pd nk order jgn malu jgn segan.. contact la distributor yg cemerlang gemilang ni ditalian whatsapp  0192785383 . .

Sekian d maklumkan.. syukur selalu selamat hari raya..🙌🙌

With love😚
💖yanakhai💖

Wednesday, February 4, 2015

CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL


Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..

SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..

MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.



 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Sunday, February 1, 2015

Vita-lea for Children - Multivitamin Terbaik Untuk Anak Anda.



Agak lama jugak kan saya tak berkongsi dengan anda tentang vitamin untuk kanak² kan.

Jadi hari ni saya nak kongsi dengan anda tentang satu vitamin yang dah lama sangat dinanti-nanti.Vitamin apa tu yer?

Haaaa.. Inilah dia Vita-Lea for Children!




Sejak saya join Shaklee, dah  2 tahun pun. Ini lah baru pertama kali vitamin ni muncul tau. Saya sebelum ni tertunggu-tunggu dan tertanya-tanya jugaklah pasal Vita-Lea for Children ni. Kenapa???


Sebelum ni, saya dimaklumkan yang Vita-Lea for Children ni sedang dalam proses penambahbaikan dan seperti biasa, kenalah lalu balik proses kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ianya proses yang lama dan panjang. Dan sekarang ni Vita-Lea for Children dah ada balik malah lebih baik lagi! Wow!

Pada 1 Januari 2015, The Best Kids Multivitamin is BACK! 

Seronoknya! Boleh bagi kat anak-anak u ols.



Wow! Sekarang ni dah improved formula. Lebih baik daripada yang sebelum ni. 

So, jom kita tengok, apa yang best sangat Vita-lea for Children ni?

KENAPA PERLU BAGI MULTIVITAMIN KEPADA ANAK-ANAK?

Cuba kita perhatikan, macam mana environment anak-anak kita membesar sekarang ni? Sihat ke persekitaran kita ni? Jangan kita compare anak-anak zaman ni dengan anak-anak zaman dulu (kita lah tu.. hehe..). 

Sekarang ni, semakin dunia maju, semakin sibuk ibu bapa dengan kerja dan urusan harian, semakin banyak pulak restoren makanan segera muncul di sekeliling kita.

Tapi ada juga rakan saya yang mana anaknya dah masuk sekolah. Pastikah kita apa yang mereka makan tu berkhasiat? Makanan di kantin-kantin sekolah zaman sekarang ni memang pelbagai. Fast food memang tak terkecuali. Anak-anak ni memang suka la makan nugget, hotdog, dan seangkatan dengannya.

Saya percaya, ramai di antara rakan-rakan di luar sana, atau anda sendiri yang sedang membaca ni melalui perkara yang sama.

Jadi, pastikah kita yang anak-anak kita ni mendapat khasiat, dan zat yang mencukupi setiap hari

Untuk dapatkan khasiat yang sama sepertimana yang terdapat dalam Vita-lea for Children ni, anak-anak kita kena makan semua yang terdapat dalam gambar ni. 

Nak ke diorang ni makan agak-agaknya? Sempat ke kita nak prepare semua ni? Hmm..

Bila dan kekurangan nutrisi, mulalah imun badan lemah. Selalulah demam, batuk selsema datang berkunjung kan? Setiap kali tu jugaklah nak kena pergi klinik. Kos dah berapa pulak?

Kalaupun company tempat kita bekerja yang sponsor, sanggup
ke kita bagi anak-anak makan ubat (berasakan dadah) banyak-banyak? Selalu pulak tu! Pastu effect jangka masa panjang? Hmm.... Kesian anak-anak.

Sebab tu lah, sangat penting kita sebagai ibu bapa ni memainkan peranan dan ambil berat tentang nutrisi untuk anak-anak ni. Dengan adanya multivitamin ni, kita dah boleh tarik nafas lega sebab multivitamin untuk kanak-kanak ni dapat membantu melengkapkan (bukan menggantikan) keperluan nutrisi seharian anak-anak kita

Dah namapun multi, banyaklah vitamin terkandung dalam nya kan? ^_^



Vita-Lea for Children ni mengandungi 18 vitamin dan nutrien penting yang diperlukan oleh kanak-kanak.

KELEBIHAN VITA-LEA FOR CHILDREN SHAKLEE

Jom kita tengok, vitamin apa yang terkandung dalam Vita-Lea for Children ni...


KENAPA MESTI MULTIVITAMIN SHAKLEE? 

The Shaklee difference.. 

Anda lihat sendiri jadual ini dan buat perbandingan. ^_^

Vita-lea for Children memang berbeza dengan kebanyakan vitamin yang terdapat di pasaran. Mutivitamin kanak-kanak ni tidak mengandungi pewarna, perisa, pengawet, dan pemanis tiruan. Rasa semulajadi anggur yang sedap, semestinya disukai oleh kanak-kanak. Yang paling penting, ianya 100% SEMULAJADI. Ianya selamat, dan GLUTEN FREE!

Vita-lea for Children ni boleh dikunyah (chewable), dan yang bestnya, oleh kerana ia menggunakan pemanis yang semulajadi, iaitu Xylitol, so ia tidak mengundang kaviti dan selamat untuk kesihatan gigi.

Patutlah lambat sangat Vita-lea for Children ni nak ada balik. Shaklee nak pastikan ianya yang terbaik! ^_^

Makin seronok la ank u ols nnt ni ada vitamin baru. Sedap pulak tu! Warna purple, rasa anggur. Mmpphh... Memang seronok la diorang ni. Hehe..

ISK.. MACAM BEST! NAK JUGAKLAH!

Bulan pertama launching Vita-lea for Children ni terus nak buat promo gempak!  Bulan ni pon promo masih berlangsung taw.


Ya! Sekarang ni ada promosi yer PERCUMA 1 BOTOL kalau anda beli 3 botol. 


 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Friday, January 23, 2015

IDA Punca Wanita Hamil, Bayi Alami Pelbagai Masalah Kesihatan.

ATASI KEKURANGAN ZAT BESI

Wanita mengalami pelbagai jenis sakit puan sepanjang hayat mereka. Ia bermula dengan kitaran haid pertama, diikuti peringkat reproduktif serta kehamilan dan akhirnya putus haid (menopaus).

Antara semua peringkat itu, peringkat reproduktif dan kehamilan adalah paling penting. Ini kerana kerumitan yg berlaku ketika hamil serta kelahiran anak adalah punca utama kematian dan kehilangan upaya dalam kalangan yg berada di usia reproduktif di negara sedang membangun.

Antara komplikasi yg biasa dikaitkan dengan kehamilan adalah kekurangan darah ( anemia) akibat kekurangan zat besi ( iron deficiency anemia, IDA) dan keguguran terancam serta keguguran ramalan.


Dalam IDA , badan tidak mempunyai zat besi mencukupi untuk menghasilkan hemoglobin iaitu bahagian sel darah merah yg membolehkan oksigen disampaikan ke seluruh badan. Dalam IDA yg teruk dan tidak dirawat ketika kehamilan boleh mengakibatkan masalah lain spt kelahiran bayi pramatang atau kurang berat badan, kemurungan selepas bersalin dan kerencatan perkembangan seseorang kanak2 atau kerencatan ketika dilahirkan.

Pakar perunding Obstetrik dan Ginekologi, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr Mohd Hashim Omar berkata, antara simptom utama IDA ialah mudah letih, pening kepala, pucat, tidak fokus, susah bernafas, dan cepat marah. Katanya lagi, pendarahan pada bahagian faraj adalah ciri² keguguran terancam. Ia menjadi petunjuk kehamilan mungkin berakhir sebelum trimester pertama.

Antara risiko meningkatkan keguguran adalah wanita berusia 35 tahun ke atas berisiko mendapat keguguran berbanding wanita lebih muda. pada usia berkenaan, seseorang wanita mempunyai kira² 20% peluang mengalami keguguran. Manakala wanita berusia 40 tahun mempunyai kira² 40% mendapat keguguran dan meningkat kepada 80% apabila berusia 45%. Selain itu, alkohol dan rokok meningkatkan lagi risiko keguguran. (Sumber Metro Ahad)

Oleh yg demikian, penjagaan pranatal serta pendidikan awal komprehensif adalah penting bagi menangani isu serta membantu mencegah masalah berkaitan kehamilan seperti ini. Wanita juga disyorkan untuk mengambil makanan tambahan zat besi untuk mencegah IDA di samping memperbaiki penjagaan pranatal.

Sasaran pada 2015 ialah untuk mengurangkan nisbah kematian ibu (MMR) kepada 11 bagi setiap 100,000 kelahiran hidup. Wallahualam.

INGINKAN PENYELESAIAN BAGI MASALAH ANEMIA ANDA?? 
HUBUNGI SAYA UNTUK KONSULTANSI TERBAIK PADA SETIAP MASALAH ANDA. 


MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT.



 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Sunday, January 18, 2015

BAHAN PENCUCI ORGANIK DENGAN 1001 KEGUNAAN.


Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun
Setiap botol Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate dengan kepekatan berganda ini sungguh selamat digunakan dan dilengkapi kuasa pembersihan yang tinggi untuk menanggalkan kotoran dan minyak dalam sekelip mata. Basic H² berkesan untuk membersihkan tumpahan susu, mengelap tingkap, menyental kotoran pada gril, dan1001 kegunaan lagi. Cubalah sendiri dan lihat betapa kagumnya anda!
Hanya Satu Pencuci Untuk Ribuan Kerja Rumah
  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.
Gunakan Pada Sebarang Permukaan Yang Boleh Dicuci – Di Dalam atau Di Luar Rumah
  • Dinding, tingkap dan cermin
  • Kaunter dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Dapur
  • Hiasan kayu
  • Periuk belanga
  • Perabot (Jangan gunakan dalam akuarium atau tangki air pengelap cermin kereta)
Cara Penggunaan Untuk Hasil Terbaik
Dapur, peralatan, perabot, hiasan kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
  • 1⁄4 sudu teh + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Periuk belanga
  • 1⁄2 sudu teh + 1 gelen air suam
Tingkap dan cermin
  • 1-2 titis + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Lantai
  • 1 sudu besar + 1 gelen air
Kain benang biri-biri, nilon, fabrik berkualiti tinggi
  • 1⁄2 sudu teh dalam satu besen air suam
Tahukah Anda?
  • Kebanyakan pencuci serba guna mengandungi toksin yang boleh disedut atau diserap melalui kulit.
  • Pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.
  • Pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan toksin saraf dan boleh merengsakan hidung.
  • Morpholine, sejenis toksin berbahaya, boleh mengakibatkan kerosakan hati atau buah pinggang.
  • Pencuci kaca mengandungi ammonia, sejenis racun yang boleh merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.
Basic H2 Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang LainKeunikan Shaklee
Selamat
  • Tidak toksik
  • Tiada gas beracun
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Tanpa pewangi
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
Berkesan
  • Amat berkesan menanggalkan minyak. Ultra-pekat: 16 oz. Boleh dicairkan menjadi 48 gelen.
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan




 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

SET NUTRIWHITE UNTUK KULIT NORMAL



Selain daripada supplemen untuk kesihatan badan, Shaklee juga ada menyediakan Set Kecantikan Kulit Muka, iaitu Nutri White Shaklee dan Enfuselle Shaklee. Haritu yana da cite pasal Enfuselle untuk kulit berminyak dan kulit kering, so arini cite pasal Set untuk kulit normal iaitu.  Nutri White Shaklee.


 
Ada org kata yang Nutri White Shakleni lebih kurang sama dengan SKII tapi lebih murah berbanding dengan SKII dan medapat manafaat yang hampir sama. 

SKIN CARE NUTRIWHITE - lebih sesuai utk kulit normal tanpa sensitiviti dan jerawat yang teruk sbb ianya berfungsi lebih kepada mencerah, dan kandungan vitamin C yg tinggi tak sesuai utk kulit yg sensitif dan berjerawat teruk. Nutri White Shaklee bertindak dengan 5 cara iaitu 

1. Menghalang kerosakan akibat daripada sinar matahari dan alam sekitar. Ia melindungi kulit anda daripada rosak, gelap kesan dari sinar cahaya matahari dan uv. 
2. Mengurangkan pigmentasi kulit muka anda dan mencegah kulit muka menjadi kusam 
3. Menyekat pigmentasi gelap dan tompok-tompk gelap 
4. Mencerahkan kulit muka 
5. Memperbaharui sel kulit muka, mengeluarkan sel-sel mati. 

Gentle Action Makeup Remover


~ Menjadikan kulit lebih licin, lembut dan berseri 
~ Tunas pokok Bic menghilangkan sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan 
~ Aloe vera menyegarkan dan menegangkan kulit muka 
~ Lembut, tidak berminyak dan kulit anda akan kelihatan lebih berseri

Gentle Deep Foaming Cleanser


~ Membersihkan dan menyegarkan kulit muka 
~ Rumpai laut menghilangkan kotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan 
~ Alga hijau menyahtoksin dan melembapkan 
~ Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen 
~ Lembut dan menyegarkan

Soothing Radiance Whitening Softener


~ Ia lembut dan mengembalikan kulit pada PH yang seimbang
~ Kulit berasa lebih segar dan tegang dengan Rosemary 
~ Kudzu menegangkan dan mencerahkan 
~ Marshmallow melembapkan 
~ Ianya sangat berkesan 


 


Daily Defense Whitening Essence


~ Bearberry untuk mencerahkan dan menegangkan kulit 
~ Strawberi Begonia untuk mengimbangkan pigmen 
~ Kacang soya untuk melembutkan dan mengurangkan tompok-tompok hitam 
~ Mulberi untuk mencegah daripada kerosakan kesan daripada cahaya matahari
~ Vitamin C aktif di tambah untuk memperbaiki kulit serta mengembalikan seri wajah 
~ Lembut dan mudah di serap oleh kulit

Spot Whitening Treatment


~ Memperbaiki kesan-kesan matahari serta jeragat kulit dengan cepat 
~ Kuasa pencerahan dari Likuoris dan Peony amat bernilai di sebabkan kesannya dalam mencerahkan, melindungi serta menghilangkan radang kulit 
~ Cats claw menegangkan kulit 
~ Vitamin C aktif membawa kecerahan yang baru untuk kulit dan kulit yang lebih halus 


Ultimate Protection Whitening Lotion


~ Kaya dengan pati botani seperti mulberi untuk mencegah kerosakan kulit kesan dari cahaya matahari. 
~ Mountain Arnica untuk menghilangkan radang kulit 
~ Pelembap bertindak daripada semua sudut 
~ Melindungi dari kesan cahaya matahari 
~ Membantu membina daya ketahanan kulit terhadap kerosakan persekitaran

Overnight Renewal Whitening Cream


~ Memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur 
~ Linden menyihatkan serta melembapka kulit secara mendalam 
~ Scullcap mencerah dan menghilangka radang kulit 
~ Vitamin C aktif mengurangkan tompok hitam, mengembalikan keserian wajah 
~ Di waktu pagi, terasa kulit yang gebu, halus, cerah dan berseri

Jom Layan Testimoni Pengguna Nutriwhite Shaklee











Bestkan...Setanding SKII  Tapi Dengan Harga Yang Lebih Murah






 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Saturday, January 17, 2015

10 CARA MENCEGAH PENYAKIT STROK.

Strok adalah satu penyakit serangan otak secara tiba tiba akibat tersumbat atau pecahnya pembuluh darah otak. Dengan kata lain penyakit strok ini merupakan penyakit pembuluh darah otak (serebrovaskular) yang ditandai dengan kematian jaringan otak ( infark serebral). Hal ini disebabkan kerana adanya penyumbatan, penyempitan atau pecahnya pembuluh darah menuju otak hingga darah dan oksigen ke otak berkurang dan menimbulkan satu rangkaian reaksi biokimia yang merosakkan atau mematikan sel sel saraf otak.


 Ada dua faktor yang merupakan penyebab strok iaitu risiko penyakit dan risiko gaya hidup.

1. Faktor risiko penyakit

Faktor risiko penyakit yang menyebabkan strok antara lain ialah hipertensi (tekanan darah tinggi), kolesterol, arteriosclerosis (pengerasan pembuluh darah), gangguan jantung, diabetes, sejarah strok dalam keluarga (factor keturunan) dan migraine. 

2. Faktor risiko perilaku

Faktor risiko perilaku disebabkan oleh gaya hidup dan pola makanan yang tidak sihat seperti kebiasaan merokok, gemar mengambil minuman bersoda dan beralkohol dan mengambil fast & junk food. Antara lain ialah kurangnya aktiviti gerak seperti bersenam dan obesity juga salah satu penyebab strok. Stress dan sering marah tanpa sebab juga Antara punca strok.

Tanda-tanda utama serangan strok :
  • Rasa bebal atau mati mendadak atau kehilangan rasa dan lemas pada muka, tangan atau kaki, terutama pada satu bahagian tubuh saja
  • Rasa bingung yang mendadak, sukar bercakap dan memahami percakapan orang lain.
  • Satu mata atau kedua mata kabur dengan cepat
  • Sukar berjalan, terhuyung hayang dan kehilangan keseimbangan
  • Merasa pening dan sakit kepala tanpa diketahui sebabnya
Cara Mencegah Penyakit Strok

Dalam usaha untuk menghindari strok seseorang boleh melakukan tindakan pencegahan termasuk membiasakan diri menjalani gaya hidup shat. Berikut adalah 10 langkah yang dapat anda lakukan untuk menghindarkan diri dari serangan strok.

1. Hindari dan hentikan merokok
Merokok dapat menyebabkan atherosclerosis (pengerasan dinding pembuluh darah) dan membuat darah anda menjadi mudah menggumpal.

2. Periksa tekanan darah secara rutin
Tekanan darah yang tinggi akan membuat pembuluh darah anda mengalami tekanan ekstra. Walaupun tidak menunjukkan gejala, sentiasa periksa tekanan darah secara rutin.

3. Pantau jantung anda
Kalau anda memiliki gejala atau gangguan jantung seperti degupan yang tidak teratur atau kadar kolesterol tinggi, berhati-hatilah kerana hal itu akan meningkatkan risiko terjadinya strok. Mintalah saranan doktor untuk langkah terbaik.

4. Atasi dan kendalikan stres dan depresi
Stres dan depresi dapat mengganggu bahkan membahayakan nyawa anda. Jika tidak diatasi, dua hal ini pun dapat menimbulkan masalah jangka panjang.

5. Makanlah dengan sihat
Anda mungkin sudah mendengarnya banyak kali, namun penting ertinya bila anda disiplin memakan lima bahagian buah dan sayuran setiap hari. Hindari makan daging merah terlalu banyak kerana lemaknya dapat membuat pembuluh darah mengeras. Makanlah makanan berserat kerana ia dapat mengendalikan lemak dalam darah. 

6. Kurangkan garam
Kerana garam akan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.

7. Pantau berat badan anda
Memiliki badan gemuk atau obes akan meningkatkan risiko Dengan obesity anda berkemungkinan mengalami tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan diabetes, dan semuanya menjadi punca terjadinya strok.

8. Berolahraga dan aktif
Melakukan aktiviti senaman secara teratur membantu anda menurunkan tekanan darah dan menciptakan keseimbangan lemak yang sihat dalam darah.

9. Kurangkan/elakkan alkohol
Meminum alkohol dapat menaikkan tekanan darah, oleh kerana itu elakkan alkohol bererti menghindarkan anda dari tekanan darah tinggi.

10. Amalkan supplemen yang bersesuaian.
Di Shaklee ada satu ‘tonik ajaib’ yang dinamakan Vivix Shaklee yang berkesan untuk meningkatkan kualiti penghidap strok. Antara manfaat Vivix Shaklee ialah :

** Melawan penuaan selular.
** Perlindungan antioksidan.
** Melindungi dan pembaikan selular DNA.

** Menyokong kesihatan kardiovaskular.
** Menyokong kesihatan jantung.
** Menyokong kesihatan sendi dan otak.
** Meringankan stress.
** Mengurangkan keinginan untuk merokok.





 

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

PORTABLE WATER FILTER UTK KEGUNAAN SEHINGGA SETAHUN.

PORTABLE WATER FILTER UTK KEGUNAAN SEHINGGA SETAHUN.
Bendasing tersembunyi pada air bersih??? Putarkan paip rumah anda. Lihat air yg keluar. Mungkin airnya nampak bersih tapi setakat mana ia selamat untuk di minum??

EYE TREATMENT PENAWAR SI MATA PANDA

EYE TREATMENT PENAWAR SI MATA PANDA
KEMBALIKAN KESEGARAN MATA ANDA. RAWATAN MATA SERENDAH RM53.00

HOT PRODUCT!!!

HOT PRODUCT!!!
INGIN KAN TUMIT KAKI YANG MENAWAN? SERENDAH RM27.00 ANDA MAMPU MENDAPATKAN KAKI YG LICIN DAN CANTIK.

B Complex for Me n i love it

B Complex for Me n i love it
• Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, • Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, • Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spinal, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.

Popular Posts