Skip to main content

8 july 2010-detik di mana ak menghilang

8july 2010

Tarikh 8july 2010 akan aku kenang sampai bila2… kerana tarikh tersebut telah merubah lebih separuh daripada kehidupan aku..

Lebih kurang jam 8.10am.. ak bergegas hendak menuju ke tempat kerja.. namun.. belum separuh daripada perjalanan aku ke tempat kerja.. aku telah mengalami kemalangan yg boleh d katakan ngeri dalam sejarah hidup aku.. aku melanggar seorg budak yg secare tiba2 membelok tanpa memberi sebarang signal..

Keadaan aku waktu kemalanga:

- aku masih kuatkan bdn aku utk bgn mencari ank buah aku.. setelah ak melihat ank buah aku selamat tanpa sebarang cedera.. ak kembali rebah..

- waktu tu.. aku xterbygkan keadaan aku sehingga ak mengankat tgn dan melihat keseluruhan tgn ak disirami darah dan aku menjangkakan keadaan ak sngt teruk apabila ak merasakan kebas pada muka sebelah kanan dan kaki aku tidak dpt ak gerak kan kerana terlalu sakit..

- org ramai mengerumuni aku..namun ak xberdaya nk melihat.. kepala ak rasakan sngt berat..ada seorg bertnyakan ak blh bgn ataupon tidak.. ak menjawap sepatah ”ya” namun bila ak cuba utk berdiri.. ak seakan tidak percaya yg ak berasakan dunia ak gelap.. ak percaya yg ak tidak mampu lagi utk berdiri waktu itu.. ak samar2 apabila mereka mengusung ak masuk ke dalam sebuah kereta..

keadaan ketika sampai dihospital

- waktu menunggu ak rasakan seperti malaikat maut sudah hampir dgn aku... sngt lame waktu utk aku di rawat.. waktu itu hanya ALLAH saja taw betapa sakit yg aku rasakan... namun ak kuatkan semangat aku.. waktu itu hati ak sngt tkt.. ketakutan mengatasi kelemahan akibat kesakitan yg ak alami.. ak xnk mati dulu.. byk perkara ak xselesaikan lagi d dunia ni.. ak kuatkan semangat ak utk bangun.. namun... sekelip mata pandangan ak kembali gelap.. aku xboleh bgn.. terase tidak percaya begitu keadaan aku..

- setelah ak siap d rawat..antara rawatan yg ak kene..jahitan dikelopak mata,jahitan d bibir, dan jahitan paling panjang d bwh dagu.. sngt seksa.. ak xpnh kene jahit.. sngt sakit.. ALLAH je yg tahu keadaan kene jahit tanpa bius.. sngt sakit...!!!!!!

- setelah ak ak DIBENARKAN PULANG.(dgn keadaan ak tidak boleh bgn,mata ak kabur dan sngt lemah..)

keadaan dirumah

- oleh kerana aku tidak blh langsung bgn.. maka ak didukung oleh bpk saudara ak dan abg ipa aku.. serius rs sngt tak percaya ak begitu tidak berdaya.. ak menangis kerana ak akhirnya menjadi sngt lemah..ak dibaringkan dan keadaan ak sngt tidak berdaya namun ak paksa utk kuat.. namun tiba2 ak rs nk muntah.. skali lagi aku tidak percaya.. aku muntah darah.. yg tersngt byk.. ak rs hayat ak smpai di situ saja.. ak sedih.. skali lagi ak menangis..

- setelah keluarga ak melihat keadaan ak yg semakin worse.. pengurus insurance ak mengambil keputusan utk menghantar aku kehospital swasta utk mendapatkan rawatan lanjut.. ak skali lagi di usung ke hospital.. kalini ke hospital seri kota d klang...

keadaan dihospital.

- ak diusung utk kali yg keberape ntah dan dibawa segera ke unit kecemasan.. segala luka2 aku dibersihkan..SANGAT SAKIT... selepas itu ak di hantar ke pusat xray.. keputusan xray-mata ak mengalami kerosakan akibat selaput mata ak jatuh dan rahang pada gg aku juga xbalance..aku dikehendaki menjalani pembedahan segera.. serius aku sngt tkt kan pembedahan.. aku perlukan kekuatan...waktu itu ak sngt perlukan sokongan..

- selesai menjalani xray.. skali lagi ak mengalami muntah2.. aku menangis lagi..dan menangis.. waktu itu ak nk berdiri pon sudah xmampu.. family ak juga seperti xpercaya bila melihat keadaan aku..waktu paling tragis apabila ak nk bgn utk mmbuang air kecil.. ak minta abg aku mengangkat sikit bdn ak utk ak bergerak ke bilik air... namun...PANDANGAN AKU GELAP DAN AKU REBAH... waktu itu ak sngt mrh dgn keadaan aku yg tak berdaya.. aku mengangis sepenuh hati...family ak menenangkan aku dan mmbri kekuatan kepada aku..AKU SUDAH TIDAK BERDAYA dan aku sngt patah semangat...

- aku ditempatkan diwad bermula dari 8hbjuly sehingga 16july 2010.. tarikh pembedahan aku pada 12 july 2010 jam 10am.. aku serahkan segalanya pada ALLAH... hanya semangat yg ak perlukan utk terus kuat..ALHAMDULILLAH pembedahan selama 2jam telah brjya..

selepas keluar dari wad

- skrg aku berada dirumah.. kini aku masih terlantar di atas katil.. bdn ak masih lemah.. mata ak masih kabur.. tahap menaip ak sudah turun mendadak kerana pandangan aku yg kabur memaksa ak utk mengawal tahap penglihatan.. effect kemalngan itu mmg cukup2 merubah 60% kehidupan aku..

- aku di uji..ALLAH menguji aku.. saat aku terlantar.. ak mendapat msj daripada kekasih yg melepaskan aku.. tidak mengapa kerana dia tidak tahu dan aku tidak bgtahu keadaan aku waktu ak tidak mengangkat panggilan serta x membls sms dia.. dia xberslh.. mungkin mmg tiada jodoh kami..

- aku cukup terkilan dgn persahabatan aku.. sahabat yg ak sngt syg.. tiada sorg pon yg dtg memberikan ak secubit semangat saat2 ak mmg perlukan kekuatan.. saat ak jatuh tidak sorg pon dtg menjenguk ak dan berkata ”bertahan ye” aku menangis mengenangkan nasib aku yg di uji begitu.. ak redha.. xpe,, mungkin mereka sibuk dan ada hal yg lebih penting daripada aku.. aku mintak maaf tp aku sngt2 terkilan.. saat suka kita sanggup menanti berjam2 utk bertemu.. tp saat aku mmg perlukan korg.. seminit pon ak xnmpk muke korg utk ak tiup balik semangat ak.. aku berkecil hati..saat itu sehingga kini.. ak menangis mengenangkannya... (’_’)

---PENDERITAAN—AKU PERCAYA IANYA MEMBAWA HIKMAH DIKEMUDIAN HARI—AKU PASRAH DAN REDHA DGN KEHENDAK ILLAHI.. MUNGKIN AKU LEKA DAN SEKALI DI UJI UTK AKU SEDAR AKAN KUASA ILLAHI... AMPUNKAN DOSA AKU YA ALLAH.. SEMOGA IANYA CEPAT BERAKHIR SUATU HARI NNTI... XSABA NK MEMULAKAN HIDUP YG BARU DGN SEMANGAT DAN DIRI YG BARU..

TAMAT SEBUAH KISAH LIEYANA

21 july 2010

9.50 pm-11.04pm


selepas operation.. sblm operation ta sanggup na tgk muke sendiri... :( alhamdulillah segalanya telah berakhir T_T




pls vote my blog..yanakhai

Comments

Tupai Karan said…
yana... sorry aku xtau cite.. patutlah lama xnampak... anyway alhamdulillah segalanya da ok.. hopefully semakin sembuh k..

yg bab2 menyedihkan ati tu jgn dikenang sgt k.. semoga tabah hadapi dugaan..
YanaKhai said…
xpe... ak pon x expect bende2 nih jadi kat ak.. sekelip mate je rsnye life ak berubah... alhamdulillah ak makin pulih skrg... thnks ea tupai... T_T

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com