Skip to main content

GASTRIK VS SHAKLEE


Assalammualaikum.

Secara semulajadinya badan kita mengandungi Asid Hidroklorik yg berfungsi sbg pencerna. Asid hidroklorik akan dirembeskan apabila terdapat makanan untuk dicernakan. Asid hidroklorik bersifat Asid sngt kuat dan jika terkena tangan, maka kulit akan terhakis. 
Selain itu badan kita juga mempunyai lapisan mukosa(lapisan pelindung) drpd kesan Asid hidroklorik. bayangkan lapisan mukosa tiada? 

Gastrik terjadi apabila keseimbangan Asid hidroklorik yg telalu banyak dirembeskan dan kekuatan lapisan mukosa yg menjadi lemah. Apabila ini terjadi, akan menyebabkan ulser  kerana asid hidroklorik telah sampai ke sel yg akan menyebabkan keradangan. Sel akan rosak dan gagal berfungsi dgn baik.

Sbg cntoh jika seseorang sakit perot ketika lapar, menandakan Asid hidroklorik telalu byk di dalam perot, sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ianya mungkin menandakan anda menghidap ulser perot merana lapisan mukosa sudah menjadi lemah.

Tanda² Gastrik

  • Sakit perot pd bahagian atas perot @ Abdomen
  • Rasa senak, berangin @ pedih
  • Rasa perot xselesa
  • Kembung, kerap sendawa n kerap kentut lepas makan
  • Mual,Loya(muntah)
  • Hilang selera makan
  • pada peringkat kronik, penurunan berat bdn secara mendadak.
  • Pada sampai peringkat Ulser perut, dapat dikenal pasti jika Najis berwarna hitam seperti tar, muntah bercampur darah @ berwarna gelap seperti kopi.
Siapa yg berisiko menghidap Gastrik?
  1. mengikut kajian, nisbah 1:5 ~ 2x ganda lelaki berisiko menghidap gastrik berbanding wanita. ini kerana gaya hidup spt pengambilan ubat²an yg mengandungi NSAID(ubat anti keradangan) dan juga Aspirin(diambil oleh pesakit jantung untuk mencairkan darah)
  2. perokok
  3. Peminum Alkohol
  4. Jangkitan Bakteria H pylori
  5. Kerap Stress
  6. Kerap mengambil ubatan tradisional-kebanyakan ubat tradisional mengandungi steroid supaya bertindak cepat dan dikatakan mujarab.
Atasi Gastrik Dengan Supplement Shaklee

Shaklee mempunyai 3 supplement terbaik bg mengatasi masalah Gastrik anda

  • ESP(Energizing Soy Protein)
- merupakan sumber protein yg unggul dari kacang soya dan merupakan tumbuhan yg tinggi sifat alkalinya yg dapat menutralkan keasidan di dalam perot. Nutrisi protein di dalam ESP sngt membantu membina Sel² badan yg baru & menggantikan sel² lama yg telah rosak akibat dihakis oleh Asid hidroklorik semasa proses pencernaan.
  • Ostematrix
-Merupakan Supplement kalsium dgn magnesium dan vitamin D yg dapat membantu meneutralkan asud yg telah memasuki ESOGAGOS yg boleh menyebabkan pedih ulu hati.  Kekurangan Kalsium juga boleh menyebabkan gastrik. Jika dilihat, mereka yg gemar meminum susu amat jarang dikesan menghidap gastrik.
  • B Complex
-Bertindak sbg penenang sekaligus dapat mengatasi tekanan yg dihidapi oleh pesakit gastrik. B-complex sangat lengkap dengan vitamin B yg diperlukan oleh tubuh dan sistem saraf.






Bagi yg beragama Islam di sarankan untuk mengamalkan Amalan rohani seperti membaca Alquran setiap hari selepas solat fardhu dan mintalah pertolongan dari ALLAH supaya dapat disembuhkan dari penyakit.

untuk sebarang pertanyaan mengenai sebarang supplement shaklee
boleh berhubung terus dgn saya,
yana-0192785383
sms/wechat/whatsapp




Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com