Skip to main content

AKIBAT KEKURANGAN VITAMIN B

Assalammualaikum Shakleelover..


Selamat tengahari.. Jom semak diri kite.. kot² ade masalah² dibawah yg disebbkan oleh kekurangan 8 Vitamin B Lengkap (B Complex)...

B1 (Thiamin)
hilang selera makan
gangguan dalam proses pencernaan
sembelit
lemah bahagian otot
denyutan nadi menjadi lemah dan lambat
Depresi(Emo xpasal dan cepat sentap..saye ler tu dulu. huhu
Isomnia(sukar utk tidur...

B2 (Riboflavin)
Mata merah
Rasa mata seperti terbakar
gatal² pada bahagian mata
Kulit pecah² dan berkerepot
Rasa nyeri pada bahagian bibir
kulit berminyak
rambut kusam
Katarak

B3 (Niacin)
Badan lesu
Nafsu makan tidak teratur(menjadi semakin buruk)
Sakit kepala (migrain)
Mudah menjadi lupa(disbbkan mslh pencernaan & dermatisis)

B6 (Piridoksin)
Anemia
Isomnia
Cepat marah (saye dulu la..)
Gugup (Nebes..hihi)
Kejang(Krem & semuten org jawe ckp..huhu)

B7 (Biotin)-Berkait rapat dan penting untuk rambut
Rambut Gugur
Rambut kering & Kasar
Rambut Kusam
Gangguan pada kulit yg blh menyebabkan Eczema

Asid Folic
Kelahiran pra matang & kecacatan pada janin bg ibu yg hamil
Berat badan turun secara drastik
Nafsu makan menjadi semakin teruk
Anemia
Cepat marah²
Denyutan jantung tidak teratur

B12 (Cobalamin)
Kurang fokus(cepat melayang kelaut..haha)
Depress
Gangguan tidur( Isomnia letew)

B5 (Asid pantothenic)
Hilang deria rasa(makan xrasa pape makne nye..huhu)
Bila da kronik akan mengakibatkan Muntah² dan ceri beri(Diarhea)
so jika anda inginkan penyelesaian pada permasalahan di atas.. boleh la mencuba B Complex shaklee.. Kenapa Shaklee??

Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?

Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untukmengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.

Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :

♥ Sistem penyerapan bioaktif berpaten
♥ Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
♥ Peningkatan penghantaran zat
♥ Tablet mudah ditelan

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com