Skip to main content

KENAPA PEROKOK MEMERLUKAN LEBIH BANYAK VITAMIN C?


Perokok Perlu Vitamin C Lebih Banyak



Anda seorang  perokok? Saya  sarankan untuk berhentilah merokok secara perlahan² sebab kita semua tahu kan berhenti merokok itu taklah semudah tebalikkan telapak tangan. Tapi untuk mengurangkan kesan buruk merokok pada kesihatan, sangat digalakkan pada anda yg sedang aktif merokok  untuk  memperbanyakkan memakan makann yg mengandungi Vitamin C yang merupakan antioksidan kuat bagi tubuh kita.

Kenapa perokok perlu Vitamin C lebih banyak?
 hal ini penting kerana semakin banyak rokok yang dihisap maka semakin banyak pula vitamin C yang hilang dari dalam jaringan dan darah. sebg contoh,1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25 mg vitamin C yang seharusnya diserap tubuh, sebab itulah kenapa orang yang merokok perlu vitamin C yg lebih banyak untuk melawan kerosakan sel dan mencegah timbulnya berbagai penyakit akibat rokok seperti jantung, paru-paru, kanser, stroke dll.
Menurut berbagai kajian, perokok harus mendapatkan vitamin C berbanding mereka yang tidak merokok, lelaki yg merokok harus mendapatkan 125 mg vitamin C setiap hari, sedangkan perokok perempuan memerlukan110 mg setiap hari dari keperluan normal vitamin C setiap hari yang diperlukan tubuh kita iaitu sekitar 60-90 mg. Tambahan tersebut diperlukan untuk menggantikan hilangnya vitamin c akibat rokok.
Selain memberikan banyak manfaat bagi perokok, dengan mengamalkan memakan vitamin C juga sangat bagus bagi kesihatan tubuh kita seperti meningkatkan kekebalan tubuh, melawan serangan virus influenza, mengawal tekanan darah, menurunkan kadar stress, mencegah stroke, antikanser,dll. 
Kandungan vitamin C sangat mudah dijumpai pada buah-buahan dan sayuran. Antaranya adalah Brokoli, paprika, jambu biji, strawberry, tomato,mangga, jeruk, dll.
Mengamalkan pemakanan Vitamin c bukan bermaksud membuat anda kebal terhadap efek buruk rokok, tapi hanya meembantu untuk memulihkan  agar kerosakan akibat racun rokok tidak berkembang dengan cepat dan sangat disarankan bagi anda seorang perokok untuk segera mungkin kurangkan merokok dan kalau boleh berhenti merokok sebab pengaruhnya sangat buruk bagi diri anda, keluarga dan lingkungan sekitar. Jadilah peribadi yang menghargai orang lain dengan memberikan kebebasan bagi orang disekitar anda untuk menghirup udara bebas dari asap rokok !

Supplement cadangan terbaik dari shaklee adalah Vitamin C Sustained Release.

Vitamin C Semulajadi Dengan Perlepasan Jam demi Jam :
Merupakan Produk pertama yang menawarkan VITAMIN C dengan kawalan perlepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam.
Sebagai Antioksidan yang kuat , Vitamin C merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh dapat menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, keutuhan sel, serta kesihatan mata, gigi, gusi , tulang, otot dan pembuluh darah .*

Keperluan Vitamin C dalam Badan:

✔ Membantu meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi
✔ Mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam
✔ Menguatkan struktur gigi dan gusi
✔ Perokok @ mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C
✔ Membina kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan
✔ Pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
✔ Membantu proses penghadaman & penyerapan zat besi
✔ Individu yang sering stress (tertekan), penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan harian memerlukan vitamin C. Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)
✔ Bertindak sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites
✔ Memberi perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap kolestrol jahat
✔ Membentuk Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)
✔ Membantu memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagi.
✔ Membantu dalam proses pemulihan kudis

✔ Bertindak sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan kerana sifat vitamin C adalah larut air.

BONUS UTK KECANTIKAN KULIT:

✔ Vitamin C membantu pembentukan kolagen dalam badan ,menjadikan Muka Lebih CERAH.
✔ Antioksida Bantu Mengurangkan Masalah Jerawat.
✔ Bantu Masalah KULIT KUSAM.

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C:
******************************************
Tanda-tanda lebam (bruises) atau berbekas pada tubh atau luka memar pada badan umpama bekas kena pukul
Gusi yang mudah berdarah setiap kali memberus gigi atau bila-bila masa sahaja
Rasa letih
Gigi Gugur
Saluran darah kecil, senang pecah,
Luka lambat pulih
Penyakit anemia (kurang darah)

Kelebihan Shaklee Vit C Sustained Release 500mg:
************************************************************
membekalkan 500mg vitamin c semulajadi dari ekstrak buah oren dan ditambah dgn formula 120mg bioflavonoid dari buah Lemon, Oren, Grapefruit yang bagus untuk meningkatkan fungsi vitamin C dengan cara bantu mencegah pengoksidaan vitamin c dlm badan, mengurangkan sakit otot , mengawal paras kolesterol sihat.


Mengapa Sustained Release?
*********************************
Memandangkan sifat Vitamin C ialah vitamin yang mudah larut dalam air, jadi Shaklee Vit C mempunyai sifat SUSTAINE RELEASE iaitu perlepasan secara berperingkat sedikit demi sedikit secara perlahan lahan agar badan dapat menyerap vit c sepenuhnya. Vitamin C yang tidak mempunyai formula Sustained Release akan dilepaskan sekaligus, vitamin c akan larut dalam air dan dibuang melalui urine tanpa diserap sepenuhnya oleh badan.
Jadi amat penting untuk melihat label Stok vitamin C anda samada ada fungsi Sustained Release atau tidak.

Kandungan :
Ascorbic Asid 553mg
Citrus Bioflavonoids 120mg ( grapefruits+lemon+Orange) 

Produk ini adalah 100% SEMULAJADI DARI BUAH BUAHAN.

TANPA PERASA,PEMANIS DAN PEWARNA TIRUAN.


untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi saya 
Liyana
FB : Norliyana Khai
Page : YanaShakleeciousHouse
sms/wechat/whatsapp
0192785383

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com