Skip to main content

KENALI MULTIVITAMIN PERTAMA DI DUNIA


 Assalammualaikum
Jom kenali multivitamin pertama yg dicipta di dunia.



Vitalea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yg pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sbg "Vitalize-Mineral" dan disingkatkan kepada "Vita-min", dan perkataan vitamin yg disebut skrg berasal dari Shaklee.

PERBEZAAN SHAKLEE
Peningkatan  teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90tahun dahulu) kepada bentuk tablet yg dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yg diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan leh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.


Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi-Spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yg terkini dan teknologi eksplosif yg kompleks, disebut sbg "Explo-tab" . Ia merupakan tablet multi-vitamin yg paling pantas di dunia terlarut di dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yg terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yg pantas leh usus kecil.
Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

MANFAAT UTAMA 

  • Penambah Tenaga Segera - Memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupon kerja seharian.
  • Pelengkap Nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yg tidak seimbang, terutamanya mereka yg mengamalkan sayuran (Vegetarian) dan anaemia.
  • Keupayaan Sistem Produktif - Penting kepada kanak² dan remaja yg sedang membesar.
  • Metabolisma - Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
  • Elemen Penting Pada Sel Tubuh - Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit kuku, dan hormon, serta menjaga kesihatan tiroid.
  • Melindungi Organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung, dan hati.




FAKTA NUTRISI DI DALAM VITA-LEA

  1. VITA A  - Untuk kesihatan mata,kulit, anti oksidan, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi dan gigi, sistem respiratori, sistem imun, dan rambut yg sihat.
  2. VITA D - Perkasakan kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis, dan psoriasis.
  3. VITA E - Anti - oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancarkan sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, artritis, baik untuk sistem produktif lelaki, dan mengurangkan kesan parut.
  4. VITA C - Anti- oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selesema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.
  5. ASID FOLIK - Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulser mulut, dan kesihatan kulit.
  6. VITA B1 - Menukarkan makanan kepada tenaga, menguatkan sistem memori, kecerdasan mental, membina dan merangsang peredaran darah, membantu tumbesaran, masalah keresahan dan stress, mabuk laut/darat, dan mengurangkan tanda herpes zoster.
  7. VITA B2 - Menukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
  8. VITA B3 - Menukarkan makanan kepada tenaga, menghasilkan hormon, merangsang peredaran darah, lower blod ripid, merawat rasa pening, cirit birit, migrain, ulser, nafas berbau, baik untuk usus dan perut.
  9. VITA B6 - Metabolismakan protein, baiki otot, senggugut, penenang, mengelakkan dari muntah², bibir kering, glossitis, dermatitis, kekejangan, kebas dan anemia.
  10. VITA B12 - Membantu tumbesaran fetus dan kanak², mmbntu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis dan rabun.
  11. BIOTIN - Bantu B - Complex berfungsi lebih effektif, cegah rabun, rambut gugur dan beruban, diabetis, sakit otot, ekzema dan keradangan kulit.
  12. VITA B5 - Meredakan stress, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, artritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotik, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
  13. KALSIUM - Menguatkan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, isomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis/penyakit tulang lembut.
  14. FOSFORUS - Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu tumbesaran, meredakan kesakitan akibat atritis dan anaroksia.
  15. IODIN - Baik untuk tiroid, membantu tumbesaran fetus, meningkatkan kadar IQ kanak², membina ligamen/otot dan kesinambungan tisu², kekuatan fizikal, mengawal berat badan.
  16. ZAT BESI - Membentuk hemoglobin, redakan kesakitan akibat PMS, membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan dan anemia.
  17. MAGNESIUM - Kesihatan tulan dan gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadaman.
  18. COPPER - Membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, kesihatan rambut,edema, penyakit berkaitan tulang, dan masalah kebengkakan.
  19. ZINC  - Menguatkan sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan sexual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.





LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com