Skip to main content

ROBOT SEIRAS KUCING [CatBot]

Assalammualaikum...

tekejut jugak ak tgk berita ni.. mcm2 dunia skrg ni.. bakal jela die xblh gesek2 manje kan.. hahaha... parah.. 

robot istimewa ni diberi nama CatBot..yela name pon robot mcm kucing.. xkan bobot lak...hahaha.. ciri² dan kelebihan yg ada pada catbot yg xde la seiras sngt kan..Catbot mampu berlari, melompat. huhu.. bese la kan.. tp byk lagi kelebihan CatBot ni.. jom bace ape lagi si Saintis ni da buat kat robot ni..jgn die letak bebulu n muke cecomel sejibik kuceng sudah.. hahaha.. xde nilai la nnt kucing² semalaya nnt.. huahuahua





Perkembangan teknologi robot kini kian pesat. Setelah sebelum ini sudah ada robot yang boleh melompat, kini saintis dari Swiss berhasil menciptakan robot yang mampu berlari. Robot tersebut diberi nama Catbot. 

Robot ini diciptakan di sebuah makmal milik Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. Robot ini memiliki struktur tubuh mirip kucing dengan empat kakinya. Pereka gajet ini sengaja mereka bentuk kaki robot tersebut dengan mengambil model dari kucing jalanan. Dengan adanya robot ini, mereka berharap dapat memberikan kemajuan dalam teknologi biomekanik. 



Terutama pada rekaan kaki yang bertujuan untuk membuat robot agar boleh bergerak lebih cepat. Pada akhirnya, mereka pun berharap agar rekaan robot ini boleh digunakan untuk misi menyelamat atau eksplorasi. 

Robot ini juga dikatakan sebagai robot terpantas di kelasnya dengan berat kurang dari 30 kilogram. Dalam ujian yang dilakukan, robot ini memiliki kemampuan untuk bergerak hampir 7 kali ukuran tubuhnya dalam waktu satu saat. 

Tentu saja kepantasan tersebut masih jauh dari kecepatan seekor kucing. Namun hal tersebut menjadi pencapaian tersendiri bagi dunia teknologi.


Sumber : berita harian

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com