Skip to main content

[UPDATED] Behind the Scene of Phenomena THANAKA Powder!


Assalammualaikum and have a good day..

recently we were announced with a wide range of phenomena, including the creation of severe haze affecting malaysia in terms of people's health in General. and yet 1 "gelaja"  Tanaka facial powder among the women is hot said.Ohsem.. BTW, i am the one who are interested of using it. LOL.
But, i need to know about the ingredient and etc. i found at Mr Google and lets cekidaut what is Actually TANAKA comes from. 

                                                
Thanaka cream has been used by Burmese women for over 2000 years. It has a fragrant scent somewhat similar to sandalwood.The creamy paste is applied to the face in attractive designs, the most common form being a circular patch on each cheek, sometimes made stripey with the fingers known as thanaka bè gya, or patterned in the shape of a leaf, often also highlighting the bridge of the nose with it at the same time.It may be applied from head to toe (thanaka chi zoun gaung zoun). Apart from cosmetic beauty, thanaka also gives a cooling sensation and provides protection from sunburn.It is believed to help remove acne and promote smooth skin.It is also an anti-fungal.


Ingredient[Tanaka Wood]
                                               

The wood of several trees may be used to produce thanaka cream; these trees grow abundantly in central Myanmar. They include principally Murraya spp. (thanaka)  but also Limonia acidissima (theethee or wood apple).The two most popular are Shwebo thanaka from Sagaing Division and Shinmadaung thanaka from Magwe Division. A more recent contender sold as a paste is Taunggyi Maukme thanaka from southern Shan State. Thanaka trees are perennials, and a tree must be at least 35 years old before it is considered mature enough to yield good-quality cuttings. Thanaka in its natural state is sold as small logs individually or in bundles, but nowadays also available as a paste or in powder form.
Thanaka cream is made by grinding the bark, wood, or roots[2] of a thanaka tree with a small amount water on a circular stone slab called kyauk pyin which has a channel round the rim for the water to drain into.


Now, lets being pretty like our malaysian artist that using Tanaka Powder too. Shes's Nora Danish. hikhik.. shall we?? hahahaa

                                              
source : WIKIPEDIA



Ok done.

have a great day everyone,

love-
yanakhai.



OTHERS BEAUTY & HEALTH
WHATS IZARA AISHAH USING FOR HIS BEAUTY





Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com