Skip to main content

KAITAN DENGGI DAN IMUNISASI


 ASSALAMMUALAIKUM… JUST SHARING.. J

Wabak terkini (update 2006)
Di Asia Tenggara:
Indonesia (2006): 114,656 kes dilaporkan dengan 1,196 kes kematian.
Malaysia (2006): 34,386 kes dikesan dengan 70 kematian.
Thailand (2006): 20,000 dijangkiti dengan 23 kematian.
Filipina (2006): 16,929 kes dengan 324 kematian.
Singapura (2006): 3,051 kes dikesan.
Thailand (2006): 20,00 kes dikesan dan 23 kematian.
Myanmar (2006): 11,383 kes dikesan dan 128 kematian.
Vietnam (2006): 77,800 kes dikesan dan 68 kematian.

     Mengenal pasti demam denggi




Antara tanda-tanda demam denggi ialah:
·         Demam kuat yang mengejut dan berterusan
·         Bintik merah pada kulit
·         Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
·         Berdarah pada badan, hidung dan mulut
·         Hilang selera makan
·         Muntah-muntah
·         Sakit perut
·         rasa pahit pada lidah
·         lemah dan tidak bermaya



Bagaimana demam denggi berjangkit?

·         Nyamuk aedes membawa kuman demam denggi
·         Seorang yang sihat digigit oleh nyamuk aedes
·         Pesakit demam denggi mengandungi kuman denggi di dalam badannya.
       Nyamuk aedes menggigit pesakit denggi


Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes.
Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.
Namun begitu, kita boleh berusaha untuk meningkatkan imunisasi kita dengan mengambil beberapa supplemen yang boleh membantu tubuh badan kita melawan virus tersebut daripada terus merebak.

ANTARANYA :-
     1.      NUTRIFERON





INFO BERKENAAN NUTRIFERON
·    Nutriferon adalah terhasil dari 4 estrak tumbuhan iaitu biji labu, bunga  safflower,honeysuckle Jepun dan biji Plantago; mempunyai daya kebolehan mendorong  pengeluaran semulajadi  interferon tubuh. 
·  Formula yang digunakan adalah semulajadi, selamat, tulin dan berkesan. Penemuannya  adalah diiktiraf sebagai penemuan yang terhebat dalam bidang immunologi.
·   Dalam bidang perubatan, suntikan nutriferon banyak digunakan untuk merawat penyakit  hepatitis, kanser, hidrophobia (penyakit anjing gila), herpes, HIV dll.
·  Nutriferon juga sangat berkesan untuk melindungi diri kita dari jangkitan influenza dan pelbagai penyakit yang lain.
Ini adalah ekstrak Nutriferon :-


KEBAIKAN NUTRIFERON
1.                  Mengukuhkan sistem imuniti dalam masa 3 hari
2.                  Melawan kanser & tumor
3.                  Melindungi dari Influenza
4.                  Meringankan Stres & kelesuan
5.                  Melambatkan Penuaan
6.                  Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C
7.                  Mempertingkatkan Menopaus
8.                  Mempertingkatkan PMS

TESTIMONI…





     2.      VITA-C



Apa itu Vit-C Sustained Release Shaklee?
Untuk satu tablet Vitamin C ini, ia mengnadungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulitnya(500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam.
Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam palsma darah kita selama 24 jam.
Selain itu ia juga mengandungi 120mg bioflavonoid yang mana 25% dari dari bioflavanoid diekstrak dari kulit buah oren yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex.
Khasiatnya, ia mampu meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Bagaimana ia bertindak?

1) Membentuk Kolagen
Ia merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu ia mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot dari menjadi lembik.

2) Memperbaiki Simptom Pendarahan
Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

3) Peningkatan Sistem Imun
Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, serta membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman. Ia juga mampu membantu mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Apa yang menarik ia turut berfungsi untuk menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selsema.

4) Memerangi Kanser
Ia bersifat sebagai antioksida yang mampu mempertingkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser serta membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan.

5) Mencantikkan Kulit
Pengambilan Vit-c setiap hari untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Untuk makuman, pigmen adalah penyebab utama kehadiran jeragat pada kulit muka kita ya...

6) Memperbaiki Insomnia
Dengan menganbil Vit-c secara konsisten, ia boleh membantu menyelesaikan masalah insomnia, stress serta masalah-masalah berkaitan mental seperti murung dan resah.

7) Mengekalkan Kolestrol yang sihat.
Vit-C ini mampu membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengeklakan kapilai darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah serta pendarahan dalam otak dan gusi.


BERMINAT UNTUK SUPPLEMENT SHAKLEE

SMS | WHATSAPP
LIYANA
SID 1030172
0192785383


Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com