Berdasarkan banyak kajian yang telah dilakukan, tubuh kita memerlukan 500mg
vitamin C setiap hari untuk untuk mencapai tahap kesihatan yang baik. Kita
memerlukan vitamin C setiap hari kerana sel-sel tubuh manusia tidak mempunyai
enzim guluno-lacton-oxidase yang diperlukan untuk menukar
glukos kepada ikatan kimia 2-keto L-Guluno-lactone untuk hasilkan
vitamin C. Tambahan vitamin c sering digunakan dan mudah rosak dalam
tubuh. Oleh itu, Kita memerlukan vitamin c sama ada melalui makanan ataupun
supplement.
Kita boleh memperolehi 500mg
vitamin C dalam diet pemakanan seharian kita, sebagai contoh:
§
Tembikai wangi, 1 cup (8 ounces): 59mg
§
Jus oren, 1 cup: 97mg
§
Broccoli, dimasak, 1 cup: 74mg
§
Cili Hijair, 1/2 cup, 60mg
§
Cili Merah , 1/2 cup, 95mg
§
Kiwi, 1 medium: 70mg
§
Juice tomato, 1 cup: 45mg.
Atau
kita boleh menikmati 7 1/2 biji oren untuk mendapatkan 500mg vitamin C setiap
hari. Ya, ada di antara kita masih berkata kenapa perlukan supplement itu,
supplement ini cukup la dengan makanan yang kita amik seharian. Tetapi adakah
anda yakin sayuran, buah-buahan yang anda ambil itu kadar nutrien tidak
berkurang?.
Adakah anda tahu, kandungan mineral dalam tanah akan menyebabkan sayuran dan buah-buah kehilangan sebilangan peratusan zat dan nutrien. Bagaimana keadaan ini terjadi?
Sebenarnya tanah telah kekurangan produktiviti dan kesuburannya disebabkan struktur tanah telah berubah di mana keadaan tanah tidak lagi kukuh, mudah jerlus, tanah mudah di bawa air hujan ke sungai-sungai (turut membawa kandungan nutrien), hilang kandungan organik, bahan-bahan kimia (racun serangga yang digunakan ketika fasa penanaman terdahulu tidak dapat diuraikan, acid asidic berlebihan menjadikan keadaan tanah bertoksik, poros dan lain-lain yang disebabkan tanah yang dikerjakan, dibajak, dituai menggunakan teknologi mesin-mesin terkini, kesan takungan dan penyerapan air dan lain-lain sebab yang dilakukan oleh manusia. Walaupun telah menggunakan pelbagai sumber dan sintetik tetap tidak mengubah keadaan tanah agar menjadi lebih subur dan produktif.
Dahulu, Nilai zat dalam sesuatu makanan adalah tinggi, kerana kurangnya pencemaran dan penggunaan racun serangga. Dulu air sungai jernih, mengalir bersih je. Sekaraaaannngg,..macam air milo je..kalau musim hujan macam teh tarik je warna sungai tu. Itu belum kes sungai penuh dengan sampah sarap.
Adakah anda tahu, kandungan mineral dalam tanah akan menyebabkan sayuran dan buah-buah kehilangan sebilangan peratusan zat dan nutrien. Bagaimana keadaan ini terjadi?
Sebenarnya tanah telah kekurangan produktiviti dan kesuburannya disebabkan struktur tanah telah berubah di mana keadaan tanah tidak lagi kukuh, mudah jerlus, tanah mudah di bawa air hujan ke sungai-sungai (turut membawa kandungan nutrien), hilang kandungan organik, bahan-bahan kimia (racun serangga yang digunakan ketika fasa penanaman terdahulu tidak dapat diuraikan, acid asidic berlebihan menjadikan keadaan tanah bertoksik, poros dan lain-lain yang disebabkan tanah yang dikerjakan, dibajak, dituai menggunakan teknologi mesin-mesin terkini, kesan takungan dan penyerapan air dan lain-lain sebab yang dilakukan oleh manusia. Walaupun telah menggunakan pelbagai sumber dan sintetik tetap tidak mengubah keadaan tanah agar menjadi lebih subur dan produktif.
Dahulu, Nilai zat dalam sesuatu makanan adalah tinggi, kerana kurangnya pencemaran dan penggunaan racun serangga. Dulu air sungai jernih, mengalir bersih je. Sekaraaaannngg,..macam air milo je..kalau musim hujan macam teh tarik je warna sungai tu. Itu belum kes sungai penuh dengan sampah sarap.
The
American Medical Association & US Department of Agriculture telah membuat
kajian ke atas beberapa tanaman & mendapati keputusan yang agak
mengejutkan.
Misalnya carrot yang sepatutnya mempunyai nilai provitamin A dari 10,000-20,000IU per 100g (mengikut jenis carrot) kini bernilai cuma 70-18,500 IU! 70 over 10,0000IU adalah satu julat perbezaan yang sangat besar!
Oh, itu sayuran di US... Di negara kita mungkin masih tinggi -_^
Misalnya carrot yang sepatutnya mempunyai nilai provitamin A dari 10,000-20,000IU per 100g (mengikut jenis carrot) kini bernilai cuma 70-18,500 IU! 70 over 10,0000IU adalah satu julat perbezaan yang sangat besar!
Oh, itu sayuran di US... Di negara kita mungkin masih tinggi -_^
credit:lyna
noh
Oleh itu, marilah kita beralih
ke sayuran dan buah-buahan organik kerana dari saat pemilihan biji benih,
keadaan ph tanah, penuaian semuanya di jaga rapi. Tapi, amat terhad pilihan
makanan yang ditanam secara organik dan untuk memperolehi makanan, sayuran dan
buah-buahan juga adalah terhad. Jadi anda pilihan lain iaitu supplement sebagai
makanan tambahan anda agar anda dan keluarga beroleh tahap kesihatan yang
optimum.
Kenali Sustained Release
Vita-C
Semua sudah mengenali Vitamin
C, tapi apakah yang terkandung dan keistimewaan Sustained Release Vitamin C
shaklee berbanding vitamin C lain yang berada di pasaran?
Ya, sudah
tentu Sustained Release Vita-C adalah 100% semulajadi, halal, selamat dan berkesan
kerana semua produk shaklee menjalani ujian-ujian klinikal (ujian ke atas
manusia) sebelum dipasarkan. Jika diambil 2 kali sehari (2 biji
sehari), Sustained Release Vita-C dapat mengekalkan paras Vitamin C plasma
selama lebih 24 jam.
Selain
itu, Sustained Release Vita-C merupakan vita-C semulajadi pertama didunia
yang bertindak secara "Sustained Release". Iaitu pelepasan vitaminc
secara perlahan-lahan dan berterusan setiap 5 jam dalam tempoh 24 jam. Di mana
setiap 5 jam sebanyak 100mg daripada 1 bij tablet (mengandungi 500mg Vitamin C)
yang bersamaan 7 1/2 biji oren dilepaskan ke dalam badan.
Sustained Release Vita-C
& Chewable Vita-C Plus membekalkan
'bioflavinoid' dalam jumlah seimbang iaitu 120mg. Bioflavinoid
adalah aksesori nutrisi yang membentuk asid askorbik atau vitamin C complex.
Bioflavinoid hanya boleh didapati dalam buah-buahan asli dan tidak diperolehi
dalam vitamin C sintetik. Aksesori nutrisi ini membantu
mengurangkan kanser, penyakit kardiovaskular, osteoporosis, dan memberi
faedah-faedah kesihatan lain seperti antibakteria, antivirus, anti-radang,
antioksidan dan kadang-kadang digunakan sebagai anti alergenik.
Vitamin C Mudah Rosak
disebabkan:
§
Mudah
musnah oleh pencemaran udara dan air. Perokok yang merokok sekotak rokok sehari
membakar 500mg vitamin C dalam tubuh.
§
Mudah
musnah disebabkan stress (tekanan) - fizikal dan mental
§
Mudah
termusnah oleh oksigen. Pendedahan buah-buahan dan sayuran yang telah dipotong
dan dibiar terdedah terlalu lama pada udara sebelum digunakan akan mengurangkan
kandungan vitamin C. Selain itu, memasak terlalu lama @ suhu tinggi juga
merosakkan vitamin C dalam makanan
Keperluan Vitamin C dalam
Badan:
§
Membantu
meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi
§
Mempercepatkan
proses penyembuhan luka dan demam
§
Menguatkan
struktur gigi dan gusi
§
Perokok
@ mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C
§
Membina
kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membinan dan menguatkan sel-sel
tisu dalam badan
§
Pengambilan
vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko tekanan
darah tinggi
§
Membantu
proses penghadaman & penyerapan zat besi
§
Individu
yang sering stress (tertekan), penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan
harian memerlukan vitamin C. Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat
membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)
§
Bertindak
sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites
§
Memberi
perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap
kolestrol jahat
§
Membentuk
Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)
§
Membantu
memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagi.
§
Membantu
dalam proses pemulihan kudis
§
Pengambilan
vitamin C sebanyak 1000-5000mg sehari dapat mengurangkan risiko /melawan
penyakit barah seperti kanser oral cavity, kanser kerongkong, kanser saluran
penghadaman, kanser serviks, kanser usus besar (rektum), kanser payudara dan
kanser paru-paru
§
Bertindak
sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan
kerana sifat vitamin C adalah larut air.
Tanda-tanda Kekurangan Vitamin
C:
§
Tanda-tanda
lebam (bruises) atau berbekas pada tubh atau luka memar pada badan umpama bekas
kena pukul
§
Gusi
yang mudah berdarah setiap kali memberus gigi atau bila-bila masa sahaja
Kesan Kekurangan Vitamin C:
§
Rasa letih
§
Gigi Gugur
§
Saluran darah kecil, senang pecah,
§
Luka lambat pulih
§
Penyakit anemia (kurang darah)
UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN
BLH HUBUNGI SAYA
SMS/WECHAT/WHATSAPP 0192785383
FB : NorliyanaKhai
Page: YanaShakleeciousHouse
pembelian juga disertakan Tips Masker Vitamin C yg Exclusive hanya utk anda
1 comment:
hai, meh follow blog kita yunk
Post a Comment