Skip to main content

AKIBAT KEKURANGAN 8 VITAMIN B DI DALAM BADAN


Assalammualaikum..

Harini saye nak kongsikan sedikit akibat² daripada kekurangan vitamin B di dalam tubuh badan. Seperti yg kita sedia maklum, di dalam badan kita memerlukan 8 vitamin lengkap atau B Complex untuk memastikan sistem saraf kita dapat berfungsi dgn cun dan tip top. Apa akibatnya jika kekurangan Vitamin B ini?


B1 (Thiamin)
  • hilang selera makan
  • gangguan dalam proses pencernaan
  • sembelit
  • lemah bahagian otot
  • denyutan nadi menjadi lemah dan lambat
  • Depresi(Emo xpasal dan cepat sentap..saye ler tu dulu. huhu
  • Isomnia(sukar utk tidur
B2 (Riboflavin)
  • Mata merah
  • Rasa mata seperti terbakar
  • gatal² pada bahagian mata
  • Kulit pecah² dan berkerepot
  • Rasa nyeri pada bahagian bibir
  • kulit berminyak
  • rambut kusam
  • Katarak
B3 (Niacin)
  • Badan lesu
  • Nafsu makan tidak teratur(menjadi semakin buruk)
  • Sakit kepala (migrain)
  • Mudah menjadi lupa(disbbkan mslh pencernaan & dermatisis)
B6 (Piridoksin)
  • Anemia
  • Isomnia
  • Cepat marah (saye dulu la..)
  • Gugup (Nebes..hihi)
  • Kejang(Krem & semuten org jawe ckp..huhu)
B7 (Biotin)-Berkait rapat dan penting untuk rambut
  • Rambut Gugur
  • Rambut kering & Kasar
  • Rambut Kusam
  • Gangguan pada kulit yg blh menyebabkan Eczema
Asid Folic
  • Kelahiran pra matang & kecacatan pada janin bg ibu yg hamil
  • Berat badan turun secara drastik
  • Nafsu makan menjadi semakin teruk
  • Anemia
  • Cepat marah²
  • Denyutan jantung tidak teratur
B12 (Cobalamin)
  • Kurang fokus(cepat melayang kelaut..haha)
  • Depress
  • Gangguan tidur( Isomnia letew)
B5 (Asid pantothenic)
  • Hilang deria rasa(makan xrasa pape makne nye..huhu)
  • Bila da kronik akan mengakibatkan Muntah² dan ceri beri(Diarhea)
So dah taw kenapa saya dok pentingkan B Complex je kat u olls hari².. sharing is caring.. so klw sayangkan saraf.. pilihla yg terbaik untuk kesihatan berpanjangan. 

Kenapa Shaklee??
Kerana B COMPLEX shaklee mengandungi 8 Vitamin lengkap yg mmg diperlukan oleh sistem saraf kita. vitamin B COMPLEX shaklee ni adalah vitamin larut air dan cepat bertindak untuk menggantikan makanan kepada tenaga. So sape kate makan b Complex ni gemok? or cepat lapa?? jadi cepat lapa sbb u olls ambik time perot xde makann.. then ape yg nak di tuka kan kepada tenaga.. dah ambik zat² lain dalam badan tu.. tu yg cepat lapo ye dakk... huhu..
B COMPLEX SHAKLEE 120 BIJI TAHAN SEHINGGA 4 BULAN.

Berminat untuk mendapatkan B COMPLEX shaklee??
Hubungi saya untuk mendapatkan Consultansi percuma 24jam
sms/wechat/whatsapp
Yana-0192785383
SID 1030172
COD KG SIJANGKANG/TELUK PANGLIMA GARANG
PENGHANTARAN POS TERUS KERUMAH ANDA.




Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com