Skip to main content

MANFAAT VITAMIN


Assalammualaikum.. jom kenal² dgn vitamin dan fungsi nya di dalam sistem tubuh. pastikan vitamin yg anda ambil adalah SELAMAT,SEMULAJADI, DAN BERKESAN. MAKA, shaklee adalah pilihan supplement yg terbaik.
1. Vitamin A
Fungsi: Mencegah penyakit rabun senja, meningkatkan daya tahan tubuh, dan memerangi penyakit malaria.
Sumber makanan: Hati, minyak ikan, daging, susu, wortel dan sayuran/ buah berwarna orange dll.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin A: Gangguan penglihatan, Kerosakan Jaringan Epitel, Gangguan Pertumbuhan.
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : VITALEA & CAROTOMAX

2. Vitamin B1 (Thiamin)
Fungsi: Membantu proses oksidasi tubuh untuk memperoleh energi dan mencegah penyakit beri-beri.
Sumber makanan: Kacang hijau daging, kulit beras, sayuran dan roti dll.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B1: Kulit kering/ busik, kulit bersisik, daya tahan berkurang.
3. Vitamin B2 (Riboflavin)
Fungsi: Pernapasan dalam sel (respirasi selular), menjaga keutuhan jaringan saraf, dan mempercepat pemindahan rangsang sinar kesaraf mata.
Sumber makanan: hati, telur, susu dan ragi dll.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B2: Turunnya daya tahan tubuh, kulit kering bersisik, mulut kering, bibir pecah-pecah, sariawan dsb.
4. Vitamin B3 (niacin)
Fungsi: Membantu pembebasan energi dari makanan, sintesis asam lemak
Sumber makanan: Hati, telur, jamur, dan kacang tanah dll.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B3: terganggunya sistem pencernaan, otot mudah keram dan kejang, insomnia, bedan lemas, mudah muntah dan mual-mual dan lain-lain
5. Vitamin B5 (Asam Pantotenat)
Fungsi: Mencegah mati rasa pada jari-jari, membantu melepaskan energi dari makanan, mempertahankan kesehatan jaringan dan rambut.
Sumber makanan: Hati ampela, telur, brokoli, ikan, ayam, yogurt, jamur, alpukat, kentang manis.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B5: otot mudah menjadi kram, sulit tidur, kulit pecah-pecah dan bersisik dan lain-lain
6. Vitamin B6 (Piridoksin)
Fungsi: membantu mencerna protein dan respirasi selular.
Sumber makanan: Telur, daging, kentang dan kubis.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B6: pelagra alias kulit pecah-pecah, keram pada otot, insomnia atau sulit tidur, dan banyak lagi lainnya.
7. Vitamin B7 dikenal dengan vitamin H (Biotin)
Fungsi: Membantu metabolisme asam lemak, protein, karbohidrat untuk membentuk asam lemak dan glukosa, yang sangat berguna dalam menghasilkan energy bagi tubuh, dapat mencegah terjangkitnya penyakit radang kulit atau dermatitis atau yang pada bayi disebut dengan cradle cap
Sumber makanan: keju, kuning telur, butter kacang, hati
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B7: mengantuk, lesu, mudah bersikap apatis, lidah terlihat pucat, rambut rontok, sakit otot dan otot lemah, depresi, anoreksia, mual-mual, ruam-ruam di kulit dengan keluhan seperti gatal-gatal, kulit mengelupas, anemia, kolesterol tinggi, masalah jantung.
8. Vitamin B9 dikenal sebagai vitamin M dan vitamin B-c (Asam folat)
Fungsi: memperbaiki DNA bagi tubuh, mencegah bayi lahir cacat pada otak dan sumsum tulang belakang, sebagai pembentuk dari sel darah merah, untuk mengoptimalkan fungsi otak.
Sumber makanan: sayuran hijau berdaun, jus jeruk, daging, biji bunga matahari
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B9: dapat menyebabkan kekurangan darah, rasa panas pada jantung (heartburn), diare dan sring terkena infeksi karena penekanan pada sistem kekebalan.
9. Vitamin B12 (Kobalamin)
Fungsi: Pembentukan sel darah merah, sintesis asam nukleat dan pembelahan sel.
Sumber makanan: Daging, telur, susu, hati dan ragi (makanan hasil fermentasi).
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin B12: kurang darah atau anemia, cepat penat/lelah/lesu/lemas, penyakit pada kulit dan sebagainya.
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : B COMPLEX
10. Vitamin C
Fungsi: Menjaga ketahanan tubuh terhadap penyakit infeksi dan racun, menurunkan kolestrol, serta dalam dosis tinggi mencegah penyakit jantung, hipertensi, diabetes mellitus dan kanker.
Sumber makanan: Buah-buahan, misalnya jeruk, tomat, papaya dan sayuran hijau lainnya.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin C: penyakit sariawan atau skorbut, mudah infeksi pada luka, gusi berdarah, rasa nyeri pada persendian, dan lain-lain
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : SUSTAIN RELEASE VITAMIN C & VITAMIN C CHEWABLE
11. Vitamin D
Fungsi: Mencegah penyakit rakitis, sebagai penghancur dan pembunuh segala macam virus mahupun bakteria yang merosakkan tubuh.
Sumber makanan: Susu, minyak ikan dan kuning telur
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin D: Ricetsia, Tetani, gigi akan lebih mudah rosak, otot mengalami kejang-kejang, pertumbuhan tulang tidak normal yang biasanya betis kaki akan membentuk huruf O atau X.
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : OSTEMATRIX
12. Vitamin E
Fungsi: Berperan penting dalam system reproduksi dan mencegah penyakit kanker paru-paru.
Sumber makanan: Biji-bijian, sayuran, telur, mentega dan susu.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin E: bisa mandul baik lelaki ataupon wanita, gangguan saraf dan otot, dll
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : VITAMIN E COMPLEX
13. Vitamin K
Fungsi: Berperanan dalam pembekuan darah dan dapat mencegah keguguran.
Sumber makanan: Bayam, tomat, wortel.
Akibat defisiensi/ kekurangan vitamin K: darah sulit membeku bila terluka, pendarahan di dalam tubuh, dan sebagainya.
VITAMIN TERBAIK SHAKLEE : ALFALFA
berminat utk mendapatkan vitamin shaklee
hubungi saya
yana 0192785383
SID 1030172
COD TELUK PANGLIMA GARANG / KG SIJANGKANG
PENGHANTARAN POS KESELURUH MALAYSIA.

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com