Skip to main content

PUNCA PENYAKIT NEUROPATHY


Assalammualaikum..




hahaa... mesti korang tgh sesenyum je sbb normal mmg penah kene ni kan.. lelagi dok bersile lelame.. korang panggil ape? kalau yana panggil semuten.. ala jawe kok..huhuhu.. tapi korang sedar x akibat kalau kita x atasi gelaja² sesemut ni.. ini di panggil penyakit Neuropathy. Ape plak ni.. Neuron ke pe??

Neuropathy ni sejenis gangguan saraf atau pon kesan sampingan dari penyakit sistemik.Pendek kata "Trauma pada Saraf". ha kau.. saraf pon ade trauma.. ingt kau aje ade trauma bagai.. huhu...Exceli ada pelbagai jenis Neuropathy ni. Antaranya :-

1) Neuropathy akibat faktor Usia
Semakin meningkat usia seseorang, semakin banyak gangguan saraf yg akan diperolehi seperti nyeri di bahagian kaki, tangan, jantung menjadi lemah, kulit pecah² dan lain². Dianggarkan 20% dari usia 40 tahun mengalami Neuropathy ini.

2)Neuropathy kerana Diabetis
50% daripada pesakit Diabetes berpotensi besar menghidap Neuropathy Diabetikum.

3)Neuropathy kerana kekurangan Vitamin B.

Kekurangan Vitamin Neutrotopik menjadi salah satu punca penyakit saraf (Neuropathy)
Vitamin yg penting untuk sistem saraf kita adalah Thiamin(B1), Piridoksin(B6), dan Cobalamin (B12)

4) Neuropathy kerana Jeratan @ trauma
Situasi nye blh bayangkan mcm dalam gambar tu.. apabila kita telalu lama duduk bersimpul atau bersila, blh menyebabkan trauma pada saraf dan terjadinya rasa seperti dalam gambar. selain itu, ianya juga blh dirasai pada tangan kita terutama pada mereka yg kerap menggunakan komputer dan penggunaan kerap pada mouse akan menyebabkan rasa nyeri pada bahagian jari dan pergelangan tangan. itu juga adalah sebahagian dari simptom Neuropathy.




Cara mencegah Neuropathy daripada menjadi lebih serius.

Pengambilan vitamin Neutrotropik amat digalakkan kepada setiap manusia kerana ia dapat mengatasi dan mambantu daripada kelelahan dan penyembuhan penyakit. Selain itu, vitamin ini juga berfungsi menormalkan fungsi saraf & membantu memberikan keperluan saraf supaya dapat bekerja dengan lebih baik.

Mana nak dapat Vitamin Neurotropik ni??

Vitamin Neurotropik terdiri daripada Vitamin B1(Thiamin), B6(Piridoksin), & B12(Cobalamin).
Vitamin B1 bertindak melindungi & meregenerasikan saraf kerana saraf kita ni over sensitif bila kurangnya vitamin B dalam badan.
B6 berfungsi sebagai penjaga saraf dan imun supaya bekerja dgn baik dan juga memetabolisma kan sel darah merah dan pembentukan hemoglobin.
B12 sangat penting dalam pertumbuhan selubung mielin. (saya panggil selimut saraf.) ia berfungsi sbg selubung yg mengelilingi dan melindungi saraf serta nukleoprotein. Akibat dari kekurangan B12 akan menyebabkan kerosakan pada selubung mielin. Ini la punca nya kita berasa seperti ada semut banyak kat kaki kita, then rasa krem, mati rasa sehingga kadang² menjadi kaku.


Cadangan terbaik untuk mengatasi simptom Neuropathy ini adalah B COMPLEX shaklee
kenapa? bukan sahaja terdapat 3 vitamin B yg saye sebutkan tadi, bahkan terdapat 8 vitamin lengkap yg mmg complete set Vitamin B. saraf sihat menjana kesihatan menyeluruh.sebotol mengandungi 120 biji dan tahan sehingga 4 bulan kerana cadangan pemakanan sehari sebiji sahaja sudah mencukupi dengan harga tidak lebih dari Rm60.00. jika di congak. rm60.00 / 120 hari, sehari hanya memerlukan 0.50 sahaja. itu kalau rm60.00.. 

berminat blh menghubungi saya untuk tempahan dan harga istimewa.
Yana-0192785383
SID 1030172
COD KG SIJANGKANG/TELUK PANGLIMA GARANG.
PENGHANTARAN MELALUI POS KESELURUH MALAYSIA.

Comments

Unknown said…
Sy mmg sepanjan masa ada rasa mcm ni...tapak tangan dan kaki sy kebas.. lebis2 anggota di sebalah kanan...
YanaKhai said…
kebas berkait rapat dengan saraf..
antara Punca Kebas:-
• Kecederaan pada saraf akibat kemalangan.
• Saraf periperi tertekan disebabkan "herniated disc" atau osteophytes yang terbentuk akibat proses degenratif.
• Jangkitan pada saraf periperi seperti kayap.
• Penyakit-penyakit seperti diabetis, migraine, multiple sclerosis, epilepsi, strok, dan hypothyroidism.
• Cappel Tunnel Syndrom (Saraf Median tertekan di kawasan pergelangan tangan).
• Berlakunya kekurangan vitamin dalam badan seperti kekurangan Vitamin B12.
• Kesan sampingan ubat.
• Kerosakan saraf akibat bahan toksik seperti pengambilan alkohol dan rokok.


Cadangan Suplemen Shaklee Untuk Masalah Kebas

♥ Vivix - Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
♥ Ostematrix - Kekurangan kalsium menyebabkan kaki kejang
♥ Alfalfa Complex - Menurunkan keasidan tubuh
♥ Omega Guard - Komunikasi lengkap antara sel otak dan saraf
♥ B-Complex - Menggalakkan sistem saraf yang sihat dan berfungsi
♥ Energizing Soy Protein - Menghalang atrophi otot
♥ Vitalea - Mengimbangi nutrien
mselim3 said…
Assalammualaikum...yana,

wahh.. penerangan yang bagus nie,,,

mselim3

pls: suka baca artikel nie...
YanaKhai said…
waalaikumussalam... terima kasih dan jgn jemu singgah ye :)

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com