Skip to main content

NUTRISI DALAM KACANG HIJAU, KAITANNYA DENGAN RAMBUT SIHAT.



Assalammualaikum..
Rata² dari pembacaan saya.. Kacang hijau paling banyak di kaitkan dengan rambut sihat dan berkilat. So saya nak share kat korang.. apa kandungan dalam Kacang hijau. Dan kaitan dengan rambut sihat.Kacang hijau adalah makanan yang seimbang yang baik untuk rambut sihat. Sarat dengan semua jenis mineral dan vitamin seperti , zat besi dan vitamin B, yang membantu dalam menjaga kesihatan rambut dan kulit kepala.



Kacang hijau membuatkan rambut dan kuku anda cantik dan berkilau. Ini kerana, kacang hijau mengandungi protein dan zat yg sangat baik untuk pertumbuhan rambut dan kuku yg sihat.
Selain dari itu, Phytoestrogen yg terkandung di dalam kacang hijau membantu dalam penghasilan kolagen dan menjaga kulit agar kembali lembut, elastik, dan tidak cepat kedut dan kelihatan tua.Jadi, amalkan memakan kacang hijau  yg di rebus secara konsisten untuk mendapatkan hasil yg ohsem.

Untuk rawatan tradisional rambut cantik dengan kacang hijau.
  • Caranya kacang je..rebus kacang hijau dalam 1 gelas air. Rebus hingga air berubah warna tetapi jangan sampai kacang menjadi pecah dan lunyai. Setelah agak2 ckup2 masak, angkat air dan toskan. Air tersebut aplikasikan di rambut Anda dan urut secara lembut hingga menyerap. Setelah itu biarkan hingga mengering dan bilas dengan bersih. lakukan dengan konsisten, anda pasti teruja dengan hasilnya.
  • Selain itu kacang hijau juga baik untuk kesihatan.

Manfaat Kacang Hijau Bagi Kesihatan

Kandungan nutrisi lengkap yang terkandung dalam kacang hijau, menjadikan makanan ini sebagai sumber makanan dengan pelbagai manfaat kesihatan, antara lain:

Membantu Penyerapan Nutrisi
Penelitian menjelaskan bahwa kekurangan vitamin B1 menyebabkan metabolisme lambat sehingga proses penyerapan nutrisi dari makanan tidak berjalan maksima. Kandungan vitmin B1 dan enzim-enzim aktif pada kacang hijau dapat memperbaiki masalah ini dengan meningkatkan penyerapan nutrisi dan metabolisme tubuh.

Mencegah Penyakit Jantung
Kacang hijau mengandungi serat tinggi yang berfungsi membersihkan saluran pencernaan, meningkatkan gerak peristaltik usus sehingga mengurangkan waktu kotoran dari tertumpu di dalam usus, serat juga berperanan dalam menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh, sehingga effektif untuk mencegah penyakit kardiovaskular seperti jantung dan stroke.

Mencegah Anemia(darah rendah)
Diperkaya dengan zinc dan zat besi menjadikan kacang hijau sebagai makanan pilihan untuk mengatasi anemia, membantu keseimbangan hormon dan sistem kelenjar, serta menjaga metabolisme tubuh.

Membantu Pertumbuhan
Kacang hijau mengandung protein lengkap yang membantu pertumbuhan dan pembentukan sel-sel tubuh, iaitu sel-sel organ, rambut,kuku, otot, dan otak.



X suka kacang hijau??? apa supplement yg mengandungi zat seperti Kacang Hijau??
KLIK DI SINI---->    VITAMIN UNTUK RAMBUT CANTIK

LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 

SMS/WECHAT/WHATSAPP 
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com
 

Comments

Popular posts from this blog

FAKTA DAN AUTA TENTANG BREASTFEEDING

AssalammualaikumMITOS PENYUSUAN :
Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu… Percaya atau tidak antara tips kejayaan penyusuan adalah bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi, bergantung kepada kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik buat si manja. Hanya ibu tahu apa yang diperlukan tubuhnya dan apa yang perlu bagi menyokong keperluan tersebut. Dalam mencari ilmu penyusuan, kita tidak boleh main dengar aje sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang, kita boleh pula percaya bulat-bulat apa yang kita dengar walaupun tak tahu kebenarannya, tak pernah alami, mahupun membuat kajian tentangnya. Jadi mari kita tengok rupa-rupanya banyak perkara yang telah di letakkan “negative mind se…

RAHSIA KECANTIKAN 7 ARTIS MALAYSIA DENGAN SUPPLEMENT

Rata² ramai yg sy tgk terlajak laris nk cantik mcm artis.. tapi MALAS nk konsisten mcm retis tu.. untuk pengetahuan korang la kan.. artis2 tu sume da di hadapkan dengan supplement bertahun2 dan ade yg dah dari kecik family diorg suh amalkan.. yg kita kita ni.. baru bulan ni makan.. tu pon culas.. nk overclaim pasal supplement.. mmg la ade yg tiruan berlambak.. sbb tu perlunya penyelidikan terperinci ye.. dan yg penting sy jual supplement sume selamat semulajadi dan in shaa allah berkesan.

Jom tgk 7 artis yg mmg amalkan makan supplement ni.. xkisah la dari jenama Shaklee ke.. jenama lain ke.. tapi nk di tekankan di sini betapa pentingnya Supplement di zaman serba moden ni.. almaklumla ayam pon da pandai pakai botox cucuk tang situ tang sini.. sayur pon da pandai men kacuk² skrg nk bg ngam bg gebu gebas.. huhu..

1 - ) Miss Nina


2 - ) Ayu Raudah


3 - ) Rita Rudaini


4 - ) Yasmin Hani


5 - ) Ashraff Muslim


6 - ) Datin Norjuma


7 - ) Dato' Siti Nurhaliza



CARA TIDUR,BERDIRI DAN DUDUK YANG BETUL BAGI IBU HAMIL

Xde text byk².. just tgk je gambo..pasti u ols akan faham.. selamat mencuba dan pasti kene cube jugak okeh.. gud luck.. ^_^
CARA TIDUR.. AKU PON KEKADANG SALAH TIDO JGK SEBAB XSELESE BILE BABY BYK TENDANG BILE NGIRING.. HEHE.. TP KEJAP JELA..
SO FAR MASIH BETUL DAN SADO LAGI AK TIME BERDIRI.. HEEHE..
MMG NAK KENE DUDUK LETAK ALAS KAT BELAKANG TU. KALO IDOK OI MAK.. BOLEH RANAP TULANG BELAKANG RASENYE.. HEHE.




LIYANA | SID 1030172 | 0192785383 SMS/WECHAT/WHATSAPP
EMAIL : norliyanakhai@gmail.com